Як поступити до магістратури в Німеччині?

6 Березня 2020 0:44

Як поступити до магістратури в Німеччині? Досвідом ділиться випускниця кафедри ШІ, теперішня магістрантка німецького університету Technical University of Munich

Завжди приємно, коли в гості на кафедру приходять наші випускники, діляться новинами в області IT, розповідають, де і як працюють або продовжують навчання в магістратурі в європейських університетах. На цей раз до нас приїхала одна з найкращих наших вже колишніх студенток Аня Макаревич (практично з усіх дисциплін вона отримала найвищий бал «А» -100 балів). Після закінчення бакалаврату Аня подала документи для вступу до магістратури відразу в декілька європейських університетів і всюди пройшла конкурсний відбір. Однак, вибрала вона Технічний університет Мюнхена (Technical University of Munich, TUM) і поступила на магістерську програму «Data Engineering & Analytics». TUM − один з найпрестижніших університетів Німеччини. Навчання там безкоштовне, крім того, Аня отримала стипендію DAAD (Німецька служба академічних обмінів), подавши всі необхідні документи і успішно пройшовши інтерв’ю з німецькими професорами.

Аня докладно розповіла нашим студентам про свій досвід подачі документів до магістратури університету TUM, про те, які підводні камені можуть зустрітися в процесі підготовки і подачі документів, як можна і чи реально отримати стипендію DAAD. І, звичайно, всім було цікаво послухати, як організовано навчальний процес в магістратурі Німеччини, які дисципліни вивчаються в рамках магістерської програми, як проходять практичні заняття, де і як живуть студенти. Аня охоче відповідала на всі запитання і сказала, що дуже хоче допомогти нашим студентам в питаннях подачі документів для навчання в магістратурі німецьких університетів. Зустріч пройшла продуктивно і цікаво, в неформальній обстановці. На прощання Аня отримала в подарунок фірмову футболку ХНУРЕ, рідної Alma Mater.